Σάββατο 26 Απριλίου 2014

ΚΟΡΦΟΥΛΑ - ΠΙΝΟΒΟ

ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΒΟΡΑΣ 
ΟΡΕΙΝΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ '''ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΚΟΖΙΑΚΑΣ''

Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ   ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΚΟΖΙΑΚΑ


ΑΕΤΟΧΩΡΙ - ΠΙΝΟΒΟ 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΟΡΕΙΑΣ : 12 ώρες με επιστροφή 22 Km


                       

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΟΡΥΦΗΣ : ΚΟΡΦΟΥΛΑ - ΠΙΝΟΒΟ
ΥΨΟΜΕΤΡΟ : 2156m
ΑΖΙΜΟΥΘΙΟ : 41* 06' 12,51'' Β -22* 07' 13,06''Ε
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ : ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ


Το όρος Πίνοβο είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό. 



To όρος Πίνοβο, με τη μεγάλη κορυφογραμμή και τις καταπράσινες πλαγιές του, ξεπροβάλλει χαρακτηριστικά ανάμεσα στο Καΐμακτσαλάν και τη Τζένα με τον επιβλητικό βράχινο όγκο του που απλώνεται στα βορειοανατολικά του ορεινού όγκου του Βόρα


ανάμεσα στα όρη κυρίως κορυφή Προφ. Ηλίας (Καϊμακτσαλάν ή Νίτσε) , Κόζιακα και ανήκει στο ορεινό σύμπλεγμα του Μακεδονικού Κόζιακα.
Το ύψος του φτάνει τα 2.156m. στο ψηλότερο σημείο του (κορυφή Κορφούλα).

Άλλες κορυφές του βουνού είναι το Βίσογκραντ 2.150m. και ο Καλόγερος 1.873m.
Στο Πίνοβο δεσπόζουν τα πυκνά δάση οξιάς και πεύκης που φτάνουν ως και τα 1.800m., τα οποία έχουμε την τύχη να απολαύσουμε κατά τη διάρκεια της ανάβασής μας. 

Από τα 1.800m. και πάνω κυριαρχεί η αλπική βλάστηση με πλήθος λουλουδιών, τα οποία είναι ανθισμένα όλο το καλοκαίρι.

Πλούσια επίσης είναι και η πανίδα του βουνού. 


Η περιοχή αποτελεί καταφύγιο για την καφέ αρκούδα και τον λύκο, ενώ με λίγη τύχη μπορεί κανείς να συναντήσει ζαρκάδια.



Στους αιθέρες κυριαρχούν σπάνια αρπακτικά πτηνά όπως ο χρυσαετός, ο φιδαετός και ο ασπροπάρης.

Τα χαλάσματα και τα λιγοστά πυρομαχικά στην κορυφογραμμή και στις πλαγιές υπενθυμίζουν ότι το Πίνοβο μετατράπηκε σε σκληρό πεδίο μάχης κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τα Ελληνικά, Γαλλικά και Σέρβικα στρατεύματα, μαζί με Αποικιακά συγκρούστηκαν με Βουλγαρικά και Γερμανικά.
Τα δύο Πυροβόλα, που για χρόνια δέσποζαν κάτω από την κορυφή αποτελώντας πόλο έλξης επισκεπτών, απομακρύνθηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Οι κάτοικοι του Αετοχωρίου εξακολουθούν να μη γνωρίζουν που έχουν μεταφερθεί τα κανόνια ή ποιος ευθύνεται για την αρπαγή.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ 



Καταφύγια :



Δεν υπάρχουν καταφύγια στο βουνό, ωστόσο υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας στον πολιτιστικό σύλλογο Αετοχωρίου, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. 

Οι γνωστότερες πεζοπορικές διαδρομές ξεκινούν από το Αετοχώρι, το οποίο βρίσκεται περίπου τριάντα χιλιόμετρα μακριά από την Αριδαία

Το χωριό μοιάζει ερημωμένο αλλά, η ζωηράδα των λιγοστών κατοίκων και η όρεξη για επαφή και κουβέντα με τους επισκέπτες θυμίζουν κάτι από την παλιά φιλοξενία που χαρακτήριζε τον ελληνικό λαό.  Ακόμη και για το βουνό όλοι έχουν κάτι να πουν, στοιχείο που δείχνει ότι δεν έχουν χάσει την επαφή τους με τη φύση, σε αντίθεση με τους ανθρώπους των πόλεων, αλλά συχνά και της υπαίθρου.

Η κλασική διαδρομή για την κορυφή 



Το κλασικό μονοπάτι για την κορυφή του ξεκινάει από την πλατεία του χωριού «Αετοχώρι» όπου υπάρχει και πινακίδα στον πλάτανο που δείχνει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε. Μόλις βγούμε έξω απ το χωριό στην πρώτη δεξιά στροφή του δρόμου στρίβουμε δεξιά σε εγκαταλελειμμένο στρατιωτικό χωματόδρομο που μας ανεβάζει στην παλιά μπάρα του στρατού. Συνεχίζουμε στον χωματόδρομο και αφού περάσουμε ένα μικρό ρέμα αφήνουμε τον δρόμο και ακολουθούμε το μονοπάτι στην πλαγιά με βόρεια κατεύθυνση ακολουθώντας την πολύ καλή σηματοδότηση. Απο εδώ και για δύο ώρες το μονοπάτι ελίσσεται σε πυκνό δάσος χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αφού προσπεράσει έναν ακόμα χωματόδρομο, και ανέβουμε μια μικρή απότομη σάρα το μονοπάτι μας οδηγεί έξω από το δάσος σε ανοιχτή πλαγιά με πολλά μικρά ρέματα.

Συνεχίζουμε προς τα πάνω, προσπερνάμε από αριστερά ένα μεγάλο τριγωνικό βράχο και λίγο πριν το διάσελο ψηλά στην κορυφογραμμή δίπλα σε μια μεγάλη σάρα, το μονοπάτι κάνει μια στροφή προς τα δυτικά και τραβερσάρει πια την απότομη πλαγιά για αρκετή ώρα μέχρι που συναντάμε μια πυραμίδα στην συνοριακή γραμμή.

Από το σημείο αυτό, η πορεία προς την κορυφή είναι πολύ εύκολη, αφού διακρίνεται στο βάθος σε απόσταση 2 χιλιομέτρων και απέχει μόλις μισή ώρα.

Με νοτιοδυτική κατεύθυνση διασχίζουμε την πλατιά ράχη που βρίσκεται μπροστά μας και μας οδηγεί στην βάση του κώνου. 

Άλλα εκατό μέτρα υψομετρικής διαφοράς και βρισκόμαστε στην κορυφή του βουνού στα 2154 μέτρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: